Natíráme litinový radiátor

Ve většině starších cihlových bytů a v panelácích dodnes najdete litinové radiátory. I když se leckde dočtete, že nejlepší je bude vyměnit za plechové deskové, nemusí to být vždycky pravda. Topná soustava je dimenzovaná na určitý objem a topný výkon těles, neuvážená výměna jednoho typu radiátoru za jiný může vést ke zhoršení účinnosti topení a růstu nákladů. Dnes si ovšem řekneme něco o renovaci litinových radiátorů svépomocí, tedy co zvládne i křehká žena udělat pro to, aby litinový radiátor trochu na něco vypadal a třeba i déle vydržel.


Mám se do toho vůbec pouštět sám (sama)?

Pokud máme být upřímní, renovace radiátoru svépomocí nikdy nebude dokonalá. Na to byste museli radiátor demontovat, staré vrstvy laku nechat opískovat a potom nechat nastříkat základovou barvu a dvě vrstvy krycího laku. Potom máte radiátor jako nový. Tuto možnost ale nemáte úplně všude (v paneláku Vám to třeba nedovolí) a také ne každý má známého s pískovací pistolí, nebo na lakovně. Přistoupíme tedy k renovaci vlastními silami.

Zbavit laku a rzi

Než se pustíme do práce, je potřeba mít radiátor zcela vychladlý a nejlepší je samozřejmě renovovat topení vypnuté, v létě.
Po nezbytném zakrytí podlahy a míst, která nechceme poškodit, je na prvním místě odstranění starého laku. Předpokládáme, že na některých místech může rez prosakovat k povrchu a místy lak není zcela soudržný. Postupujeme ocelovým kartáčem, špachtličkou a smirkovým papírem tak, že soudržný kvalitní lak řádně zdrsníme, a špatná místa oloupeme a obrousíme až na čistý kov. Pokud nám v místě oloupaného laku vzniknou hrany na starém laku, smirkem je zahladíme.
V tuto chvíli přichází ke slovu i pilník - minimálně na horní straně radiátoru, kam občas pokládáme věci, zabrousíme drobné výstupky vzniklé v pískové formě při výrobě litiny tak, aby byl povrch co nejhladší. Usnadní to nejen samotné lakování, ale hlavně to výrazně prodlouží trvanlivost našeho nátěru. Brousíme a loupeme všechno, kam dosáhneme a nešetříme časem, čím lépe tuto fázi uděláme, tím později bude potřeba renovaci opakovat.
Radiátor připravený pro lakování by měl být nejen zdrsněný, nejen bez nesoudržných vrstviček laku a rzi, ale také zbavený veškeré mastnoty, vosku a podobných látek, které se na něm mohou za léta nastřádat.
Na závěr radiátor důkladně ometeme smetáčkem a vyluxujeme.

Základová barva

Jako základovku použijeme antikorozivní základový lak pro radiátory. Jak prosté. Nechte si poradit v prodejně barev, protože celkem není problém vybrat si špatně a udělat díky tomu nekvalitní nátěr. Barvy určené na radiátory jsou vyráběny s ohledem na vyšší teploty a tepelnou roztažnost kovů, díky tomu vydrží nepoškozené a v původní barvě řadu let. Špatně volená barva může praskat a měnit odstín. Moderní barvy na radiátory jsou již i vodou ředitelné, nepáchnou a dobře se s nimi pracuje.
Základovou barvu tedy nejprve pořádně promícháme v plechovce - protřesením, nebo míchacím dřívkem. Vydatnost nátěru by měla být 1 kg na 5-8 m2, samozřejmě záleží na savosti podkladu. Tento údaj můžete klidně pustit z hlavy, protože předpokládám, že plochu svého radiátoru z hlavy asi nevíte a barvu na kuchyňské váze vážit také nebudete. Důležité je proto přímo v prodejně barev říct, jak velký radiátor (radiátory) máte, a prodavač vám řekne přesněji, kolik barvy potřebujete.
Zatímco přední strana radiátoru se vám bude natírat takřka sama, prostor mezi žebry a zadní strana bude oříšek. Použijte zahnutý štětec, tak zvaný zárožák, dokud nebudete mít antikorozní barvou pokryté každé místo radiátoru.
Základní barvu je potřeba nechat 8-16 hodin zaschnout při pokojové teplotě. Vůbec nezkoušejte radiátor roztápět, aby to uschlo lépe, zničíte si to.
Po zaschnutí základové barvy zkontrolujeme místa, kde jsme loupali lak na čistý kov. Pokud jsou vidět, jemně zahladíme smirkovým papírem.

Povrchová úprava

Většina radiátorů se vyráběla v bílé barvě, nebo s odstínem slonové kosti. Obecně se má za to, že tmavá barva zvyšuje výkon radiátorů, ale na to se myslím v klidu můžete vykašlat a zvolit si barvu podle sebe. Já dávám přednost barvě, které pracovně říkám "káva s mlékem".
Naneseme první vrstvu vodou ředitelné barvy na radiátory a necháme 4-6 hodin uschnout. Postup opakujeme s finální povrchovou vrstvou, opět ji necháme uschnout 4-6 hodin.


Výsledkem by měl být radiátor "jako nový", s prodlouženou trvanlivostí a vizuálně pěkný. Připomínám, že odstranění laku pískováním a nástřiku barev pistolí se ruční renovace nevyrovná, pro některé z nás je to ale jediná šance, jak ošklivé radiátory trochu zkulturnit.

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Ruční renovaci radiátorů bych určitě nezatracoval, i když jsou v článku obě možnosti komentované správně, hodně lidí se rozčiluje, že bez opískování je nátěr zbytečná práce s trvanlivostí několika málo let. Nezapomeňte, že jsou lidé, které domácí práce baví a jsou do té míry zruční, že mají dobré výsledky. Ti se klidně smíří s tím, že je celý proces čeká za šest sedm let znovu, protože pracují s radostí.

Kolmen řekl(a)...

Strávil jsem se zárožním štětcem několik dlouhých hodin plazením kolem radiátorů tak, abych je natřel i zespodu, zezadu a mezi žebry antikorozní barvou. Nadával jsem jak špaček, ale po pěti létech jsou radiátory pořád jako nové.
Nevíte někdo, jak je to s tím odmontováním v paneláku? Chtěl bych si je tak do dvou let nechat opravit profesionálně, ale četl jsem, že si člověk v obecním bytě odmontovat radiátor nesmí...

Jirka B. řekl(a)...

Je to tak, v paneláku nejste majitelem ničeho, co je nějak přimontované, takže si to podle chuti nemůžete nijak odmontovat a odnést. Ptal jsem se na to správce nemovitosti, protože mám tátu v lakovně, a čtyři radiátory bych měl opískované a nalakované během chvilky. Bohužel, není to možné. Pískovat radiátor v zařízeném bytě je blbost, jen si představte, kde všude ten písek bude.

Anonymní řekl(a)...

Jen z mé zkušenosti. Bydlím v paneláku, byt mám v OV. Mám litinové radiátory, které bylo třeba nově natřít. Když už jsem se do toho dal, tak jsem radiátory normálně sundal z konzol a přímo v každém pokoji jsem jej lakoval. Důležité je mít zátky, kterými otopnou soustavu zazátkujete. Tím je otopná soustava stále použitelná pro další spolubydlící v paneláku. Nátěry mi šly dobře ze předu, zezadu, mezi žebry je to vždy těžké. Jako barvu jsem použil RADBAL PROFI S2120 a naprosto skvělý výsledek. Navíc jsem to lakoval během topné sezóny, nikdo s tím v baráku neměl problém. Výhodou je to, že když pak vrátíte topení do konzolí hned vidíte kde Vám to teče, kde je co utáhnout. Když to uděláte v létě nic nepoznáte, zda-li Vám to někde teče. Lepší je na začátku topné sezóny, radiátory sundat, zazátkovat. To je moje rada.

Karel S. řekl(a)...

Nebude pak problém se vzduchem a tlakem v soustavě? Nemusí sejmutí radiátoru a zpětnou montáž dělat technik s kompresorem, který znovu topení odvzdušní a natlakuje? Měl jsem tuto zkušenost u přítelkyně v bytě, kde jsem dělal omítku za radiátorem, který mi tchán zakázal odmontovat právě kvůli ztrátě tlaku v soustavě a vniknutí vzduchu do trubek. Naštěstí šel radiátor oddálit na dva metry dlouhých trubkách od zdi tak, že jsem se za něj dostal!
Zdraví Karel Sobotka

Unknown řekl(a)...

Spousta otopných systémů v bytových domech má automatické dopouštění a někde i odvzdušnění...
Je to na domluvě...