Jak renovovat dveře nebo okenní rámy

Renovace dřevěných dveří a rámů oken obnáší většinou odstranění starého laku, penetrační nátěr, základovou barvu a několik povrchových vrstev laku. Odstranění starého nátěru můžeme provést chemicky nebo horkovzdušnou pistolí, stejně tak další postup může mít víc možností.

Ostranění starého nátěru?

V tuto chvíli máme dvě možnosti, ať už se pouštíme do oken nebo dveří. Odstranit, nebo nechat? Je potřeba prohlédnout celý rám nebo dveře, jestli na něm nejsou praskliny a nesoudržná místa. Nepoškozený lak není důvod ostraňovat, stačí přebrousit a přelakovat novým. Pozor samozřejmě dáme v místech, kde by nová vrstva laku mohla bránit dovření oken nebo dveří. Před přebroušením starý lak opláchneme a odmastíme, zejména v okolí kliky a při zemi.
Pokud však narazíme na místa, kde starý lak prasknul, nebo se dokonce začal loupat, přistoupíme k úplnému odstranění.
V prodejně s barvami jsou k dostání chemické prostředky pro odstranění starého nátěru. Jedná se o pastu, kterou naneseme na starý lak a po nějaké době působení seškrabeme. Podle potřeb někdy proces opakujeme a na závěr dřevo musíme neutralizovat, protože by pak na zbytky pasty nechytnul nový lak.
Pro mě jednodušší, pro někoho pracnější, je horkovzdušná pistole. Nahřátý lak se krásně loupe špachtlí nebo dlátkem, zbytečky potom za studena odstraní smirkový papír nebo rašple.

V jakém stavu je dřevo?

Ve vzácných případech najdeme holé dřevo dveří nebo okenního rámu nepoškozené a hladké a můžeme přistoupit k lakování. Většinou ale není jeho kondice tak optimální a přelakování by zanechalo nerovnosti. Zejména pokud je staré dřevo už několikrát tmeleno, existuje možnost, že se starý tmel vydrolil při škrábání laku, nebo při nejmenším nedrží na svém místě.
Pokud se rozhodneme pro bezbarvé lakování a původní dřevo není úplně pěkné, zkusíme ho nejdříve jemně přebrousit. Pokud v něm i tak zůstanou díry, použijeme čisté piliny z broušení v kombinaci se syntetickou pryskyřicí a vzniklým tmelem opravujeme nerovnosti na dřevě. Tento tmel má výhodu, že má původní barvu dřeva a po přelakování bezbarvým lakem nebije do očí. V případě, že dřevo natíráme krycí barvou, použijeme pro tmelení klasický tmel na dřevo. Než se pustíme do prvního nátěru, tuhnoucí tmel přebrousíme a podle potřeb znovu tmelíme, dokud nebude mít dřevo požadovaný tvar.


Jaký použít lak a jakou barvu?

V případě, že bylo dřevo v minulosti napuštěné fermeží, potřebujeme lak na olejové bázi. Pokud chceme ale použít jinou barvu, plochu musíme prvně přetřít rozpouštědlovým lakem. Co se nevsákne, setřeme hadrem a pokračujeme libovolnou základovou barvou.
Před řadou let se běžně používaly fermežové nátěry, které se dlouho zapíjely a schly. Dnes převládají rychleschnoucí syntetické nátěry. Nevhodné jsou nitrolaky, které jsou tvrdé, postrádají pružnost a celkem rychle se na slunci a dešti loupou. Nehodí se ani barvy dvousložkové, kterým zase vadí UV záření. Nejlépe je použít speciální syntetickou alkydovou barvu s hedvábným leskem. Je stálá, odolná záření a má dobrou životnost. Použijeme ji jako základ, mezivrstvu i jako konečný nátěr.
U základové vrstvy volíme, jestli chceme penetraci nebo impregnaci. Penetrace sjednotí a sníží nasákavost podkladu a jako takovou můžeme použít třeba zředěný nátěr stejnou barvou, kterou použijeme pro další vrstvy. Impregnace brání růstu hub a plísní a brání pronikání vody.

A teď babo raď - jak natírat

Záměrně jsem si vypůjčila titulek našeho blogu, babo raď. V okamžiku, kdy máme zatmelený, zabroušený dřevěný povrch, a sjednotíme ho vrstvou základové barvy, další postup se zdá být jednoduchý. Úplně jednoduché to ještě ale není.
Pokud máme pomalu schnoucí nátěr, potřebujeme umístit okno nebo dveře do vodorovné polohy a nejlépe v místě, kde se nepráší a nelétá hmyz. K zakrytí okenních tabulek můžeme použít mikrotenovou pásku s lepícím okrajem, nebo třeba kus kartónu vystřižený na míru. Nezapomeňte u kartónu po každém použití otřít okraje, ať si nezašpiníte další tabulku.
Rychleschnoucí barvy můžeme nanášet i na svislé povrchy, když nemáme možnost dveře nebo okno vysadit, případně natíráme dřevěné zárubně. Je potřeba nanášet tenkou vrstvu, jinak nezabráníme ani tady stékání.
Mezi jednotlivými vrstvami dodržujeme čas na schnutí a výsledek kontrolujeme. Pokud je potřeba, přebrousíme a mírně zdrsníme velmi jemným smirkovým papírem.

Štětec nebo váleček?

A máme tu odvěkou bitvu zastánců štětce a válečku. Štětec se lépe dostane do záhybů na dřevě, zejména pokud máte složitější kazetové dveře nebo komplikovanější rám oken. Váleček zase velmi urychlí natírání velkých ploch. Válečkem snáze docílíme rovnoměrného nátěru, kde nejsou vidět jednotlivé tahy štětce, na druhé straně po válečku může v laku zůstat nežádoucí "válečková" struktury. Osobně jsem zastánkyní válečku s použitím štětce na nepřístupných místech.
Natřená okna a dveře necháme uschnout tak dlouho, jak dlouho barva vyžaduje. Nezkoušíme dosušovat fénem, ani podobné hlouposti, které by mohly vést k poškození čerstvého povrchu. Do pantů nasadíme teprve úplně suché dveře / okno, aby se lak neslepil.

2 komentáře:

Návod řekl(a)...

Dveře se snad nikdy nevyplatí vyhodit. Chtělo by to nějaký video návod na postup doma, nenašel jste někdo?

Jitka Králová řekl(a)...

Ve vchodu do domu máme dvoukřídlé dveře staré asi tak sto let. Mají hodně svěšené panty a z vnější strany jsou hodně omleté. Pořád přemýšlím, jestli se do nich pustit, nebo je prostě vyměnit. Chápu, jaká by to byla škoda, ale zase neprojedu pořádně kočárkem a bezpečnost taky není jejich silná stránka...