Kreativní malba válečkem po domácku

Před nedávnem jsem zkoušela něco jako kreativní malbu. Tento článek profesionálním malířům jistě nepřinese nic nového, ale ostatním, kteří třeba mají z malování vždycky trochu obavy, jako já, minimálně dodá odvahy. Cílem mého malého projektu bylo ozvláštnit jednu stěnu obývacího pokoje barevnou kombinací podzimních barev v oranžovém vyznění. Vím, že se prodávají předem namíchané barvy, do kterých se máčí kreativní váleček. Jsou jako kdyby špatně zamíchané a jednoduchým namočením válečku z hrubého molitanu nebo smotané kůže / hadru docílíme velice zajímavého vzoru. Já jsem ale šla jinak. Koupila jsem si malý chlupatý váleček, vzala dvě syté barvy v odstínech, které se mi líbily k sobě, a hrála si.

Než se pustíme do kreativní malby

Na prvním místě je potřeba si říct, že proti běžnému vymalování jednou barvou strávíme na jednom místě mnohem víc času, bude potřeba víc tahů a dolaďování. Z toho plyne několik důležitých věcí: za prvé - nezkoušejte si hned kreativní barevnou kombinací vymalovat celý pokoj, zblázníte se. Jde to pomalu a nejde to dělat s nechutí, výsledek by byl poznat. Za druhé - podklad kreativní malby musí být malba v perfektním stavu (nejlépe bílá), která je dokonale soudržná s podkladem, a nejlépe ze všeho je napenetrovaná. Malířská penetrace sjednotí a sníží nasákavost podkladu a hlavně ho zpevní. Kdybychom se vraceli třikrát na jedno místo při malování za běžných podmínek, kdy se třeba přetírá pět let stará malba, asi by se stará malba loupala a nabalovala na váleček.
Pokud má tedy podklad všechny potřebné vlastnosti, přistoupíme k samotnému malování.
Ideální je rozdělat si dvě barvy do dvou máčecích misek a mít dva válečky, každý na jednu barvu. Jde to samozřejmě i jedním, ale výsledek nebude tak dobrý, protože se budou barvy nežádoucím způsobem míchat už při namáčení. Další, co Vás bude limitovat, je už jen Vaše fantazie. Já postupovala krátkými tahy v různých směrech, které se vzájemně překrývaly. Místy jsem váleček záměrně nenamočila celý, místy jsem přidala nebo ubrala jednu z barev.
Pokud jde o volbu samotných barev, jsou dvě možnosti. Buď se zvolí dva odstíny, které se vzájemně doplňují a jsou na škále pomyslné duhy kousek od sebe, tak dosáhneme celistvějšího barevného vyznění, nebo se použijí barvy, které jsou vzájemně v kontrastu, třeba syté pastelové tóny modré, zelené nebo červené v kombinaci s bílou. Zvážení je na Vás, Vy v tom budete bydlet. Staré známé zásady, do které místnosti v bytě patří zhruba jaká barva a odstín stále platí. Pokud si vymalujete byt agresivními odstíny křiklavých barev, bude možná velmi oblíben na večírky, ale bydlet se v něm nebude dát. Míchat se samozřejmě dají i tři barevné odstíny, nebo je možné používat k dokončení místy malířský lesk, tím dostane celá malba jako by třetí rozměr.
 
 
Takhle vypadá práce profíka a rozhodně nemůžete čekat, že se Vám povede něco tak milého hned. Navíc si všimněte, že dvoubarevnému válečku předcházela špachtle a sádrový štuk pro dosažení plasticity, to je další kapitola a úplně jiné umění. Nádherná je ale dokončovací linka u země, radost pohledět.
 

Kde na stěně s malbou začít

Na rozdíl od klasického válečkování jednou barvou od stropu k zemi se chystáme experimentovat a vytvořit svým způsobem jedinečný obraz. Vzor, který nastolíme na začátku, jeho jemnost a barevnost, je vhodné celou dobu víceméně opakovat, neprodlužovat tahy, nevynechávat barvu, neměnit vzájemný kontrast. Ono se to řekne pěkně, ale na osmi, deseti metrech čtverečních po chvilce zjistíte, že už malujete jinak, než na začátku, a to nechceme, to je pak z dálky hrozně vidět. Nemluvím teď o tom, že je potřeba si malířskou metodu kreativního válečku vyzkoušet na nějakém dobře přístupném kousku, čistě kvůli zvládnutí techniky. To samozřejmě můžete. Pak je ale vhodné začít po obvodech zdi a směřovat do centra, takže když se nebude dařit držet stejný vzor, dosáhneme alespoň určitého vycentrování na ploše a osově víceméně souměrného obrazce.
 
 
A jak se se dvěma barvami plácá amatér. Vidíte malý chlupatý váleček, o kterém jsem psala na začátku. Šikmými krátkými tahy nanáším červenou a žlutou barvu, až dosáhnu celkem homogenního, ale přesto členitého oranžového tónu, kde místy převažuje žlutá, místy červená. Tato malba není zdaleka suchá, takže červená prosvítá přes žlutou víc, než po uschnutí. Taky mobil nemá moc dobré barvy ve foťáku..
 
 

Možnosti dokončovacích prací

Jak jsem už napsala, jde hotová dvoubarevná malba doladit malířským leskem, klidně třeba i jiným kreativně malířským nástrojem. Experimentovala jsem s jednobarevným nátěrem a leskem nanášeným mycí houbou s velkými póry, výsledek byl exkluzivní. To stejné můžete udělat na svém kreativním válečku. Další metodou může být dodatečné rozmytí houbou, díky kterému se barvy lépe prolnou. To samozřejmě předpokládá i jiné původní skládání barev, větší kontrasty. Pokud si jemnou dvoubarevnou malbu rozmyjete houbou, zůstane Vám jeden odstín, maximálně trochu flekatý.
 

Mám na to?

Teď samozřejmě nemyslím peníze. Pokud si chcete kreativní váleček vyzkoušet, vstupní náklady nebudou nijak astronomické, pokud při tom třeba neshodíte ze stolu televizi. Dva barevné odstíny koupíte buď přímo v regálu supermarketu, nebo si je lépe necháte namíchat v míchacím centru. Ústřední zpráva, kterou se snažím tímto článkem poslat, je, že na to máte ve smyslu toho, že to dobře dopadne. A když ne, je to jenom barva, která se dá přemalovat ;-)
 

 

 

1 komentář:

Pavla Kolouchová řekl(a)...

Díky za trefnou radu a hlavně za dodanou odvahu. Pro začátek jsem si zvolila šedou a světle zelenou barvu a namalovala obdélník v předsíni v místě, kde kdysi visela ozdobná rohož a po ní dlouho nic. Výsledek vypadá dost dobře a i manžel uznale pokyvuje hlavou :-)