Jak poznat kvalitní interiérovou barvu? Snadné to není.


Mít tak říkajíc "v merku", co se píše na každém balení interiérové malířské barvy, je prvním krokem k tomu, aby si člověk nekoupil něco, co vůbec nechtěl. Stačí ale informace uváděné na balení k tomu, aby člověk rozeznal kvalitní barvu od méně kvalitní? Většinou ne. Na řadu tak přichází důsledný výslech prodavače a někdy i kalkulačka.

Je výběr barev podle údajů uvedených výrobcem nemožný? To rozhodně není. Údaje o vydatnosti a kryvosti by mělo obsahovat každé balení malířské barvy a samy o sobě jsou důležitým vodítkem k tomu, kolik nás práce s barvou ve finále bude stát peněz a námahy. Pokud chcete, klidně si v tomto místě vezměte na pomoc kalkulačku a spočítejte si cenu metru čtverečního barvy v požadované vrstvě. Někdy budete překvapeni, že levnější značka může vyjít i dráž, nebo stejně draho, jako kvalitní interiérová barva.


 
 Vzorník barev - pro někoho příjemné kreativní přemýšlení, pro někoho noční můra. Pokud si malířskou barvu budete pořizovat v míchacím centru, čeká Vás výběr ze stovek odstínů a odhadování, jak bude vypadat výsledek u Vás doma. Pokud dáte přednost předem namíchanému odstínu, máte vzorník z krku, ale samozřejmě omezený výběr.

Vydatnost a kryvost

Jako vydatnost se označuje údaj, kolik metrů čtverečních lze vymalovat s použitím jednoho balení barvy. Tato informace je stěžejní při rozvaze, kolik litrů barvy budeme potřebovat. Přesně se samozřejmě vydatnost určit nedá a záleží především na savosti podkladu - savý podklad vytahuje z čerstvé barvy rychle vlhkost a způsobuje, že nanášíme válečkem tlustější vrstvu. Odborníci proto doporučují před samotným malováním provést penetraci podkladu, která nasákavost výrazně sníží a podklad zpevní. Zejména u starších maleb může být nasákavost a zejména jejich pevnost problematická, a tam není radno penetraci vynechávat. Pokud se chystáte přemalovat stejným odstínem vlastní kvalitně provedenou malbu, která je stará řekněme pět let, můžete se obejít i bez penetrace.
Kryvost je další důležité kritérium, které ovlivňuje výsledek a cenu celé práce. Kryvost se zjišťuje tak, že se na bílý podklad udělá černá čára, která se přemalovává testovanou barvou, dokud není černá čára nerozeznatelná. V podstatě jde o počet vrstev nutných k tomu, aby podkladové barvy neprosvítaly na povrch. Jak si jistě sami uvědomujete, může barva s nedostatečnou kryvostí znamenat nutnost třetího, někdy i čtvrtého nátěru, a to se negativně projevuje na vydatnosti a ceně. Pokud se chystáte malovat světlou barvou na bílý podklad, není kryvost zdaleka tak podstatná, jako když chcete malovat přes sytou tmavou barvu. U tmavých barev, zejména pokud tmavý odstín chcete přetřít světlým, může nastat problém. Jak z toho ven?


Příklad komplikované malby vínovou barvou v kombinaci s bílou. U vínových odstínů je potřeba pohlídat kryvost, protože méně kvalitní barvy tmavnou s každou další vrstvou, a pokud se na jedno místo v dobré vůli vrátíte kvůli opravám, fleku se nikdy pořádně nezbavíte.
 

Supermarket versus míchací centrum

Má supermarketový prodej barev vůbec nějaké výhody? Samozřejmě že najdeme hlavně rizika, ale někomu třeba předem připravené odstíny neuvěřitelně ulehčí práci. V době meruňkové módy, která se datuje asi šest let zpátky, kdy chtěl mít každý v bytě jednu místnost v příjemném meruňkovém odstínu, šly předmíchané barvy na dračku a ušetřit si hodiny nad vzorníkem bylo naprosto v pořádku. Pro mladé páry, které chtějí bez velké práce a velkého zdržování dát bílým stěnám nového bytu barevný kabát, se jedná o velké ulehčení. Pokud si ale chceme posadit laťku trochu výš, nebo se pustit do mírného experimentu, s nabídkou hotových barev si nevystačíme a potřebujeme služby míchacího centra. Zejména u problematické kryvosti je vhodné nechat si namíchat od cílové barvy minimální objem a kryvost si vyzkoušet přímo doma. Nestane se tak například to, co se stalo našim sousedům - do jedné z místností zvolili sytou vínovou barvu na bílý podklad a z důvodu úspor koupili velmi levnou značku. Výsledkem bylo, že bílá barva prosvítala ještě přes pátou vrstvu a ve finále potřebovali třikrát více barvy, než původně počítali. Rozhodně se tedy vyplatí dávat pozor a kryvost si vyzkoušet na malém kousku zdi a koupit si v prvním kroku půl litru nebo litr barvy.

Matoucí údaje o vydatnosti barev

Údaje, které potřebujeme ke správnému odhadu množství barvy, jsou často uvedeny poněkud matoucím způsobem. Kdo by čekal vyčerpávající popis jako "Toto balení je na 50 m2 ve dvou vrstvách", se často bude divit. Někde se uvádí vydatnost jednoho litru, jinde jednoho kilogramu. Jeden litr barvy má hmotnost cca 1,4 Kg a je potřeba výsledky pro porovnání vzájemně převádět.

Odolnost proti otěru, omyvatelnost

Druhým velice důležitým aspektem při výběru barev jsou jejich vlastnosti ve vztahu k mytí a otěru. Sáhnout při výběru barev po nesprávné se tady může zle vymstít. Do exponovaných míst, kde se očekává častý kontakt s oděvem, rukama a třeba hračkami, jako je dětský pokoj, je jednoznačně potřeba volit barvy odolné proti otěru, někdy i s možností čištění vlhkým hadrem. Do skladů, chodeb nebo sklepa by ale takto kvalitní barva byla plýtváním a můžeme proto volit levnější barvy bez zvýšené mechanické odolnosti. Mechanické odolnosti barev je docíleno vyšším podílem akrylátu jako pojiva. Zvyšuje se tak difuzní odpor a cena. Do vlhkých místností se tak lépe hodí barvy s menším obsahem akrylátu, založené na klasické hlince.

Žádné komentáře: