Natíráme betonovou podlahu v garáži

Proč natírat betonovou podlahu v garáži barvou? Důvodů je hned několik. Když pomineme ryze estetické hledisko, je natřená betonová podlaha odolnější proti poškození a snadnější na údržbu. Nevsakuje kapaliny, nepráší se z ní. Světlejší nátěr navíc v garáži, kde bývá zřídka dostatek přirozeného světla, příjemně odráží a rozptyluje sluneční paprsky, takže je potom místnost celkově světlejší a může odpadnout i nutnost rozsvěcovat během dne.


Ne každý betonový povrch se hodí k natření. Často jsme tak svědky nekvalitního nátěru, který se po pár letech začne odlupovat, je třeba si ale uvědomit, kde se stala chyba, a nezavrhovat kvalitní podlahové nátěry, které byly pouze nesprávně aplikovány. Jak říkají odborníci, nátěr podlahy začíná pořádnou péčí o podlahu samotnou.

nátěry podlah 1

Betonovou podlahu natíráme nízkoprofilovým válečkem. Než se ale dostaneme k samotnému natírání, je potřeba pečlivě připravit povrch.

Natíraný povrch, tedy betonová podlaha, musí být vyzrálý, suchý, bez prachu, mastnoty, volných částic a mechanických nečistot. Drobné kamínky a prach znepříjemňují natírání a po zaschnutí jsou často prvním místem, kde dojde k poškození vrstvy nátěru a pronikání vlhkosti do podkladu.
Betonová podlaha musí být soudržná a splňovat předepsanou pevnost, údaje se dočtete nejčastěji na obalu nátěrové hmoty. V praxi to znamená tolik, že se betonový povrch nesmí dále loupat pod vrstvou nátěru.
Pozor na povrch ošetřený tak zvaným kletováním, čili nátěrem vodou s rozpuštěným cementem. Jakkoliv je to velice dobrá metoda na sjednocení betonového povrchu, nátěrová hmota by se spojila jen s tenkou vrstvou cementového nátěru a dlouhodobě by to nedělalo dobře.
V ideálním případě vyspravíme co nejvíce případných nerovností, tedy prohlubní i výstupků. Prohlubně zbytečně zvyšují spotřebu barvy a do budoucna by se zanášely špínou, výstupky jsou naopak náchylné k mechanickému poškození celistvosti nátěrové hmoty. Použijeme proto tmel na beton a ke zbroušení a zahlazení výstupků podle možnosti třeba smirkový kotouč.

nátěry podlah 2

Ve většině případů Vás čeká smetáček a lopatka, prachu bývá na podlaze garáže vždy docela zásoba. Neváhejte použít průmyslový vysavač, nebo kompresor se stlačeným vzduchem. Čím méně prachu zde necháte ležet, tím kvalitnější bude nátěr.

Nyní je potřeba podlahu důkladně vysát. Čím méně prachu na ní zůstane, tím kvalitnější potom bude nátěr podlahy. Mastná místa je potřeba odmastit odmašťovadlem nebo rozpouštědlem. Mastnota totiž vadí novému nátěru ještě více, než mechanické částečky.
Povrch betonové podlahy by určitě neměl být namrzlý, vlhký, nebo naopak rozpálený od slunce. Barvy na podlahu nejlépe schnou a tvrdnou při běžných středních teplotách a konstantní vlhkosti.

Penetrace

Účelem penetrace je to, aby nátěrová hmota prostoupila co nejhlouběji do natírané podlahy a aby se tak co nejlépe spojila v jeden celek. Hustá barva, kterou podlahu natíráme na závěr, se do pórů v betonu dostává jen obtížně. Proto se pro penetraci volí barva silně zředěná, se kterou se potom snadno spojí dokončovací nátěr. Použít lze i speciální připravené penetrace, které podle potřeb můžeme smíchat s barvou, kterou pro nátěr podlahy použijeme. Slovo penetrace se často plete s impregnací. Penetrace neslouží k ochraně povrchu, ale ke sjednocení nasákavosti a úsporám při natírání hustou dokončovací vrstvou. Penetraci nanášíme na povrch v jedné vrstvě válečkem s krátkou štětinou. Tak zvané nízkoprofilové válečky šetří barvou a jejich chlupy nevypadávají a nezůstávají zachycené ve vrstvě nátěru. Penetraci necháme zaschnout zpravidla jeden den.

Vrchní nátěr

Vrchní nátěr betonové podlahy provádíme ve dvou vrstvách a každou necháme schnout 24 hodin. Barvu, kterou jsme ředěnou použili jako penetraci, nyní nanášíme neředěnou, opět válečkem s krátkým chlupem. Hustší barva zajišťuje výslednému povrchu vyšší pevnost a odolnost. Díky tomu potom do garáže můžeme vjet jakýmkoliv vozidlem a nemusíme se bát jejího poškození.

Nepovinné dokončení vrchním lakem

V některých případech můžeme pro dosažení vyššího lesku a odolnosti nanést ještě dokončovací vrstvu průhledného laku. Laky na podlahy jsou opět odolné vůči vlhkosti, olejům, některým rozpouštědlům a mechanickému poškození.

Důležité, než začnete

Jakýkoliv sebelepší návod na internetu je vždy napsán na základě určité zkušenosti a podmínek, které se zrovna u Vás doma nemusejí opakovat. V žádném případě nepostupujte v rozporu s návodem přímo na balení barvy na podlahu a případné nejasnosti konzultujte nejlépe na prodejně s vyškoleným personálem. Každé balení nátěrové hmoty musí zahrnovat přesnou technickou dokumentaci. Jen s jejím dodržením dosáhnete výsledku, který slibuje výrobce.
Zejména dávejte pozor na teplotu a vlhkost vzduchu, eventuálně rosný bod, a dodržení technologické pauzy mezi jednotlivými vrstvami nátěru. Než se do nátěru podlahy pustíte, měli byste mít přečtené všechno, co výrobce přikládá k nátěrové hmotě za informace, zejména v jakém stavu musí být podkladový beton. Kvalita podkladu přímo určuje nejen trvanlivost nátěru, ale také spotřebu nátěrové hmoty a výsledné fyzikální vlastnosti.

nátěry podlah 3

Výsledkem dobré práce může být lesklá a hladká podlaha, která se snadno udržuje a esteticky pozvedne celé technické prostory.

Těkavé složky a větrání

Stejně jako u všech dalších nátěrových hmot obsahujících těkavé látky je doporučeno dobře větrat jak při práci, tak při jejím dokončení. 


1 komentář:

Karel řekl(a)...

Hmmm. Záleží nějak na vlhkosti betonu pod barvou? Mám uprostřed garáže už několik let takový mokrý flek, ale nevím, jak bych ho měl odstraňovat...