Jak vymalovat koupelnu v paneláku

I když se paneláky už celkem dlouhou dobu nestaví a celá řada těch postavených prošla nějakou přestavbou, stále je dost bytů, které hyzdí klasické umakartové jádro. Pokud máte to "štěstí" a vaše koupelna pořád vypadá víceméně stejně, jako před dvaceti léty, je tento článek určen přesně pro vás. Pokud ne, obsahuje obecné rady jak natírat omyvatelnými barvami nepřilnavé povrchy, jakým je zrovna zmíněný umakart.
 

Klasické umakartové jádro panelákové koupelny, ohavnost sama. Pro řadu lidí je ale levnější panelákový byt jediným řešením a přestavba jádra nepřipadá v úvahu.

Tento návod popisuje vymalování koupelnového jádra z umakartu omyvatelnou barvou do interiéru.
Potřebovat budete:
  • jemnější smirkový papír
  • matný akrylátový lak
  • malý textilní nebo pěnovkový váleček na lakování, případně štětku
  • dlouhý zahnutý štětec, takzvaný "zárožák"
  • omyvatelnou interiérovou barvu
  • váleček
  • a samozřejmě drobnosti, jako vysavač, hadru, houbičku, jar.

Zakrytí ploch igelitem

Zakrýt a zalepit podlahu, vanu, záchod, umyvadlo, zásuvky a skříňky rozhodně není práce na pět minut. Přesto bych radila zakrývání před malováním nepodceňovat, protože budeme pracovat s nesmývatelnými barvami. Věnovat hodinu zakrytí malé koupelny se záchodem se zdá být hodně, ale až najdete cákance barvy na místech, kde jste je nechtěli, a nepůjdou snadno sundat, vzpomenete si.
Na prvním místě vyneste z koupelny veškeré přenosné věci a k nim přidejte všechno, co jde snadno odmontovat, jako věšáky a skříňky. Pečlivé zakrytí například skříňky a vymalování barvou v její blízkosti tak, aby nezůstala mezera a přitom se skříňka nezničila barvou, může zabrat víc času, než povolení dvou šroubů a odnesení skříňky někam do kuchyně. Na zvážení máte zásuvky a vypínače. Odmontované se snáz zakryjí igelitem a nehrozí jejich potřísnění barvou, na druhé straně ne každému se chce do zásuvek a vypínačů sahat, vypínat pojistky a řešit, čím si v koupelně při malování svítit.
Pro zakrytí podlahy použijte například mikrotenové fólie z hobby marketu, prodávají se v několika velikostech. Dbejte na to, aby byly fólie přichycené k podlaze lepící páskou tak, aby u zdí nebyly mezery - tam se dá čekat největší riziko postříkání barvou.
Pro zakrytí vodovodní baterie, toalety, vypínačů a zásuvek je ideální mikrotenová fólie s lepícím okrajem, také koupíte v hobby marketu, nebo v jakékoliv prodejně barev.

Vyčištění a zdrsnění ploch

Aby bylo možné lakovat matným akrylátovým lakem, je potřeba plochu odmastit a zdrsnit. Všechny zdi a stropy proto opláchneme pozorně jarovou vodou a zejména dáme pozor, jestli někde není mastnota, zbyky lepidla po háčcích, nálepkách, nebo stržených tapetách.
Potom, co máme plochy vyčištěné, vezmeme smirkový papír na dřevěném hranolku, a místo vedle místa všechny plochy zdrsníme. Děláme tak proto, aby akrylátový lak nestékal a chytil se, nezdrsněný umakartový povrch se nám nalakovat nepovede. Při zdrsňování dbáme zejména na rovnoměrnost a myslíme i na rohy stěn a okraje. Prach vzniklý smirkováním pečlivě setřeme navlhčenou houbičkou nebo hadrem, při dalších pracích by nám překážel.
Důležitá věc je silikon kolem vany a umyvadla, pokud ho tam máte. Barvou samozřejmě nejde přetřít a na přechodech mezi okrajem vany a stěnou by se vám například barva začala ihned loupat. Navrhuji silikon odstranit - jsou na to chemické přípravky - a pak spáru zasilikonovat, až bude vše hotovo.

Lakování matným akrylátovým lakem

Pokud máme stěny a strop zdrsněné a opláchnuté od prachu, začíná nám pravé malování. Lakovacím válečkem nebo štětcem - jak to komu vyhovuje - pokryjeme zdrsněnou plochu tenkým nátěrem akrylátovým lakem. Při použití válečku budou v nátěru bublinky, ale nelekejte se, než nátěr zaschne, srovná se to. Navíc akrylátovým lakem tvoříme pouze pórovitou vrstvu pro finální nátěr, takže na estetiku se moc nehraje. Pokud budete při natírání dostatečně pečliví a nenecháte suchá místa, může vám jeden nátěr stačit. My ostatní, kteří tak dobře natírat neumíme, vezmeme po zaschnutí stěny i strop ještě jednou tenkou vrstvou.

Technologická pauza

Akrylátový lak je potřeba nechat pořádně vytvrdnout. Jakkoliv se zdá být po hodině suchý, nenechte se klamat a radši si dejte pauzu do druhého dne. Přetření špatně vytvrdnutého laku novou vrstvou by Vám nic dobrého nepřineslo.

Interiérová omyvatelná malba

A teď to nejdůležitější: samotná omyvatelná barva. Pokud nevíte, jakou vybrat, nechte si poradit v obchodě s barvami barvu přímo pro váš účel - malba koupelny na umakart. Výsledkem by měla být omyvatelná interiérová barva podle vašeho gusta. Nanášíme obezřetně válečkem. Neděste se, když vám přes první vrstvu bude stále prosvítat původní kresba na umakartu. Jednak je vlhká barva průsvitná, jednak nás čeká ještě jeden nátěr. Opět platí, že nerovnosti a bublinky, které vznikají použitím válečku, se do značné míry srovnají samy, než nátěr uschne. Barva by po zachnutí měla být odolná vůči otěru a vlhkosti. Přesto, pokud vám nějaká barva zbude, není špatné ji nanést ve třetí vrstvě v místech, kde se dá očekávat nejčastější mytí - kolem vany a umyvadla, těsně nad podlahou.

Závěrem zbývá jen sundat igelity a kochat se vymalovanou koupelnou. Pokud jste udělali vše správně, máte nyní náhdernou koupelnu za cenu několika stovek a další malování vás čeká až za několik let.

2 komentáře:

Kalous řekl(a)...

Díky! Pořád jsem nechápal, jak omyvatelnou interiérovou barvu nanést na sololit, aby nestékala. Podle postupu jsem to teď zkusil nejdřív na dveřích od koupelny (smirek, balakryl, omyvatelná interiérová barva) a výsledek je tak přesvědčivý, že jdu hned na zbytek koupelny.

Koupelnové předložky řekl(a)...

Děkuji za cenné rady. My z koupelny umakart vyhodili, kolem vany a umyvadla dali kachličky a zbylé obvodové stěny natřeli omyvatelnou barvou.